Dyreholdsopgave B (Tina, Jacob og Susanne)

Melorme (Tenebrio molitor).




Naturfaglig viden. Behov og adfærd:

En melorm er en billelarve og ikke som navnet siger en orm. En melorm er larvestadiet til en melskrubbe, en lille sort bille. 

I det sydlige Europa lever melbillen i naturen i skoven. De lever af plantefibre og andet fra skovbunden, da de også er kødædere spiser de også døde dyr og ådsler. 

Både larver og billerne lever samme sted og spiser det samme. De bør fodres med knuste kornprodukter, havre, byg, sojaskrå eller hvede gerne flere forskellige for at give det mest optimale foder. Melormene har også brug for væske for at indtage føde og overleve. En til to gulerødder pr. kg. melorme. Guleroden

lægges direkte ned i kulturen hver anden dag, hvis der ikke er mere tilbage. 

Melormene bør ikke fodres med frugt og grøntsager da dette kan føre til skimmelsvamp i melormene, som vil medføre at larverne dør. 

Melormene bør max. ligge i et lag på 1.5-2 cm, for at undgå overophedning. De bør opbevares i en åben plastikbeholder ikke i direkte sollys og for meget varme. De kan opbevares i havregryn eller/og mel. 

Melormen starter som et bønneformet hvidt æg på samme størrelse som et støvkorn. Efter en inkubationstid på ca 3-4 uger kommer der en larve ud af ægget. Larven skifter typisk sit exoskelet 10-20 gange inden puppestadiet. I puppestadiet, som varer ca. 1-3 uger, er melormen uden bagdel og mund med vinger og ben som endnu ikke kan anvendes. Al melormens energi bliver i dette stadig brugt på at udvikle organer m.m. til bille stadiet. Efter 3 uger kommer der en voksen melskrubbe ud af puppen, denne er hvid og har et blødt eksoskelet som bliver brun, når det hærder og derefter sort. Vingerne som skrubben har er hårde og kan ikke anvendes til at flyve med. Skrubbe stadiet varer 1-3 måneder. Når melskrubben er ca 2 uger begynder den at parre sig, hunnen graver i jorden eller medie og lægger sine æg. Hunnen som kan blive 2-3 år kan dagligt lægge 2-3 æg hvilket bliver til over 3000 æg på et liv. Bedste temperatur for at melorme formerer sig er 22-24 grader.

For varmt gør at kulturen går i stå og dyrene dør af dehydrering. Kulde (i køleskabet) fører til at kulturen går i en slags dvale. Vær obs på at dyrene stadig spiser selv om de er i dvale.

En sund kultur skabes ved at sortere den med mellemrum. De små melorme, større melorme og billerne for sig. 

Melorme er foderdyr men når de først er blevet til melskrubber dur de ikke som foder, da de udskiller et surt sekret som gør at dyr ikke vil spise dem. 

Melorme er også kommet på menukortet i Danmark og sælges i flere supermarkeder. 


Indretning af terrariet:

Vi har valgt at holde melbillerne i et glas terrarie, hvor der er glas på alle 6 flader. Dette giver optimale muligheder for at iagttage melormenes vækst og udvikling fra alle vinkler. Rummet er delt op med to plexiglasplader, der er ca. 12 cm høje, så det danner tre rum. Et rum til melormene, et til pupperne og et til billerne. Opdelingen er vigtig, da billerne ellers æder de andre to grupper. I den ene side er der udluftningshuller og der er låg på, da melskrubbene (billerne) har vinger og i sjældne tilfælde flyver. I terrariets bund strøes et jævnt lag havregryn på ca. 1,5-2 cm, som de bor i samtidig med at de spiser det. Terrariets topplade kan tages af, så det er muligt at fodre og arbejde i de enkelte rum. Vi modtager dyrene som larver. Efterhånden som de vokser, bliver de til pupper, som vi skal fiske fra og placere i det andet rum. Når melskrubben kommer ud af puppen, sættes den over i det tredje rum, så den ikke spiser puppen. Her lægger hunnerne æg efter parring, som risikerer at blive ædt, hvis de ikke fjernes. Ved at inddele terrariet i tre rum, bliver det overskueligt at følge melbillens livscyklus. Deltagerne lærer gennem iagttagelse at følge dyret og erkende dets forskellige stadier i livscyklussen. Ved at skulle sortere dem i rum, fæstnes denne viden.



Her ses en skitse af terrariet set ovenfra


Melbillens kredsløb/livscyklus (fuldstændig forvandling)


Litteratur:


Monis. Hvad er en melorm.

https://www.monisskildpadder.dk/258-levende-melorme


Natur-vejleder (2017, august). Pasningsvejledning for melorme.

http://natur-vejleder.dk/wp-content/uploads/2017/08/Pasningsvejledning-melorm.pdf

.

Kommentarer

  1. Hej med jer, kiggede lige forbi. Fin beskrivelse af opgave B, glæder mig til at høre mere om jeres oplevelser og eksperimenter med melbilleholdet. Jeg kan desværre ikke se jeres skitse.

    SvarSlet

Send en kommentar