Kæmpemelorme (Zophobas larver) (Ekstra dyrehold) Susanne, Tina og Jacob (Opdateres løbende)

 

“Kæmpemelorme” (Zophobas-larver)


Naturfaglig viden. Behov og adfærd:



Zophobas larver kaldes også for kæmpe melorme. Det er en smule misvisende, for selvom disse larver bestemt er større end de klassiske melorme, er de også en helt anden art. Zophobas larver har altså ikke andet tilfælles med almindelige melorme end deres udseende. Kæmpe melorme kommer nemlig også fra et helt andet habitat end almindelige melorme. Zophobas’ naturlige habitat findes i den fugtige regnskov i Syd- og Centralamerika. Her fungerer de som nedbrydere af blandt andet nedfaldne blade. Larverne har et klassisk udseende med en gullig farve og sort/brune striber langs kroppen. De er ca. 5-6 cm lange og 5 mm i tykkelsen. Hvis de får lov at udvikle sig til biller, bliver de ca. 3-3,5 cm

lange.


https://www.monisskildpadder.dk/259-zophobas-larver-zophobas-morio


Zophobas larver har godt af en varieret kost. De kan fodres med forskellige gryn- og meltyper som fx. havregryn og hvedeklid. Man kan dog også give dem krummer og brødrester og med fordel tilsætte proteinrigt tørfoder til deres kost. Der skal også væske til, før at dine larver kan trives og vokse. du sagtens bruge vandholdige grøntsager som fx agurk, kartoffel eller æble, så længe du husker at fjerne eventuelle rester inden for et døgn. Hvis du bruger frugt og grønt, er gulerod også et godt valg, da det holder sig bedre og er længere tid om at mugne. 

Man kan med fordel lave et lag af tørfoder i bunden af kassen, som larverne kan gemme sig i.


Zophobas larvers livscyklus er den samme som melorms larver, æg - larve - puppe - bille. Der hvor de adskiller sig er behovene, kulde, varme og sikkerhed. Zophobas larven kan leve i op til 12 måneder, uden at blive en puppe.


Hvordan opdrætter man Zophobas morio?

Begynd med en god portion Zophobas-larver Fed dem godt op på sundt foder Sorter de største larver fra til opdrættet Opbevar de store larver hver for sig i en bøtte Efter 4-6 uger forvandles de til biller Efter 3 uger begynder billerne at lægge æg Din produktion er i gang 🙂

Se mere her


Larverne ankommer



Larverne ankommer i den lokale pakkeboks, dagen efter bestillingen fra insektorama.dk




Pakket ned som enhver anden pakke, men larverne er opvarmet af en medfølgende varmepude, som ligger under kassen med larver.



Larverne er pakket ned i en lille plastkasse med æggebakker og er meget livlige.



Jeg havde bestilt 3 plastkasser med gitterlåg, sammen med larverne, en kasse til larver, en kasse til pupper og en kasse til biller.



Bunden af kassen er fyldt med havregryn og fuldkornsmel. Væske får larverne igennem frugt og grøntsager.

Larverne flytter ind








        

Der er aktivitet og en summen af liv, da larverne kommer i kassen

Larve skifter ham

















Larverne får besøg af nysgerrige børn








Foder og væske


Som primært foder bruges diverse gryn- og meltyper. Giv dem også gerne diverse brødrester og krummer. Desto mere varieret foderet er, desto bedre bliver Zophobas-larvernes foderværdi. Derudover bør man tilsætte et proteinrigt tørfoder. Mel, gryn og tørfoder er desuden også det medie larverne kravler rundt i og gemmer sig i. Der må gerne være rigeligt, så der er plads til, at de kan grave sig ned. Zophobas-larver har brug for konstant adgang til væske. Man kan fodre med næsten al slags frugt og grønt, f.eks. skiver af kartofler, gulerødder, æbler osv. Mængden skal tilpasses antallet af larver, så det hele bliver spist i løbet af et døgns tid.






Aktivitet hos larverne


Larverne er mest aktive om aftenen, hvor de kravler op på toppen.












Larverne graver gange i deres foder, kan muligvis være for at isolere sig fra de andre larver således at de kan starte puppedannelsen





Puppedannelsen startes


Puppe dannelsen sker kun, hvis man isolerer larven, da larven ellers er bange for at blive spist af de andre larver under pubbe dannelsen.

Så det er let at have kontrol over dette stadie, ønsker man at have larver, skal man sørge for at larven er tæt på andre larver og ønsker man at lave biller, så isolerer man sine larver.
Larven starter puppe processen ved at ligge sig i C form og er dette ikke sket inden for ca. 14 dage, skal larverne retur, da de ikke er klar til at blive puppe.

Processen fra larve til bille kan tage op til 6 uger.








Efter en uge er flere af larverne begyndt og krølle sig samme i et C, hvilket kan være forstadiet til puppedannelsen





Efter 14 dage kom de første pupper




Så kom den første bille efter 4 uger









Billen har nu været i dens nuværende form i 2 dage uden at bevæge sig ud af huset, den danner en hård skal, som ses ved den brune farve, der gradvis bliver mørkere og mørkere og ender som en sort hård skal.













Kommentarer

  1. Er der nogen der svarer på spørgsmål her eller er det bare en waste of tid?

    SvarSlet
  2. Hvor store er billerne efter æggne klekker?

    SvarSlet
    Svar
    1. Billerne bliver 3-4 cm, de kommer ikke fra æg men pupper.

      Slet

Send en kommentar